"florile si noi"

Bine ati venit in lumea florilor, o lume plina de culoare si miros...
Speram sa reusim sa adunam cat mai multe informatii
despre cum se ingrijesc plantele noastre, fie ele de interior sau exterior...

joi, 7 aprilie 2011

Cactusii partea I

Cactusii sunt plante care pot imbogati aspectul unei camere sau a unei gradini ei fiind foarte decorativi si totodata interesanti prin aspectul tulpinilor si a florilor.
Aceste plante le intalnim in diverse locuri, singurele regiuni de pe Pamant unde nu se gasesc  fiind  zonele polare si subpolare.
 Speciile cele mai numeroase de cactusi se gasesc in Mexic.
In locurile de origine cactusii sunt plante folositoare omului,unele specii constituind  furaje pentru animale, altele avand  fructele comestibile.
Cateva isi ofera tulpinile lemnificate ca material de constructii sau drept combustibil.


Gardurile vii alcatuite din plante de Cereus sau Opuntia constituie praguri de netrecut in apararea incintelor.
Familia cactusilor(Cactaceae) cuprinde un numar mare de genuri cu peste 2000 specii,ei fac parte din marea categorie a plantelor suculente, caracterizate prin anumite adaptari morfologice capatate pentru a supravietui in climat desertic al locurilor de origine. 

Un cactus poate sa aiba diferite forme :cilindrica, globuloasa, ovoidala, ovala, turtita etc.


Caracteristici:

-Lungimea lor masoara de la cativa centimetri la 20-30 m, in locurile de origine.
-Frunzele sunt transformate in spini (exceptie facand   Peireskia). Pe suprafata tulpinii se afla numerosi muguri care la cactusi se numesc areole. Din areole iau nastere spinii, florile si ramificatiile laterale.
 -Florile sunt mari, la multe specii chiar uriase, de diferite forme, intens colorate si de durata scurta.
-Parfumul este prezent numai la cateva specii. Fructul este o baca ce contine numeroase seminte (la unele specii este comestibil).
-Cactusii au o crestere lenta. Perioada de inflorire este primavara si vara pentru majoritatea speciilor.Inflorirea este strans leg. de ingrijirea acordata fiecarui tip de cactus.
Cactusii nu sunt plante foarte sensibile,insa ca orice floare cere putina atentie celui care o detine.

Lumina - este una dintre cele mai  importante surse in cresterea si inflorirea cactusilor de aceea se recomanda ca ghiveciul sa fie pus in apropiere de lumina soarelui, in preajma unei ferestre ar fi un loc ideal,insa trebuie sa avem in vedere  sa nu exageram cu expunerea solara deoarece razele soarelui pot provoca arsuri cactusului.
Locuri insorite, dar racoroase si uscate, trebuie asigurate  si iarna. In acest sezon fiind suficiente temperaturi de 8-10°C ziua si 4-6°C noaptea.
Caldura putina corelata cu umiditatea redusa face ca planta sa treaca printr-o perioada de repaus care poate dura 4-5 luni. Daca nu este respectata perioada  repausului aceasta poate constitui cauza neinfloririi si dobandirii unui aspect necaracteristic.

Apa – Cactusii sunt plante foarte resistente obisnuite cu putina apa,deoarece udarea lor trebuie facuta mai rar,ei  nu au nevoie de o cantitate mare de apa.
Intre doua udari a cactusilor trebuie sa asteptam pana ce pamantul din ghiveci se usuca.
 Totodata udarea lor depinde mult si de anotimp, cum ar fi: daca este vara atunci cactusii vor fi udati mai des deoarece nivelul ridicat de caldura determina
evaporarea apei mai repede, iarna in schimb cactusii conserva apa, deci udarea lor se face mult mai rar. Cactusii nu mor din cauza unei cantitati mici de apa, dar apa excesiva poate avea consecinte nefaste asupra lor ducand chiar la pierderea lor.

Atentie!   Umezeala excesiva este foarte daunatoare, in special iarna, mai ales daca in camera unde tinem cactusii temperatura este scazuta. In lunile noiembrie-decembrie sunt suficiente 2-3 udari, in ianuarie nu se uda, udarea reluandu-se din luna februarie.
Cantitatea de apa si frecventa se cresc treptat,pe masura ce apar cresteri vegetative noi.
 -Vara, cactusii se trateaza ca orice planta. Incepand cu partea a doua a toamnei, pamantul se tine mai mult uscat decat umed, se da numai atata apa cat sa se previna zbarcirea.
Aerisirea camerei in care se afla cactusii este obligatorie, aerul statut afectandu-i.
Solul - cactusii se pot adapta la majoritatea tipurilor de pamant. Totusi cel mai potrivit pentru acestia ar fi unul usor si care sa contina mici pietre si nisip in compozitia lui, facandu-l mai poros pentru a permite circulatia apei mai bine. Acest lucru explica prezenta cactusilor si la altitudini de peste 3000 de metri.

Ingrasamantul - nu trebuie eliminat din cresterea cactusilor, acesta fiind un element esential, putind fi administrat o data la aproximativ 2 luni.


Inmultirea cactusilor se face in mod obisnuit prin seminte si butasi.
 Semanatul se poate face oricand, insa cel mai indicat anotimp este primavara.
-se pot folosi ladite sau ghivece bine dezinfectate.
¡!!!dezinfectia pamantului si chiar a semintelor cu hipermanganat de potasiu nu trebuie omisa.
La udare este indicata folosirea apei de ploaie.
 Repicarea rasadurilor se face numai in cazul in care acestea sunt prea dese.
Momentul optim este la aparitia primelor rozete de spini. Abia dupa circa 6-8 luni, plantele sunt trecute in ghivece foarte mici, de 4-6 cm in diametru.
Butasirea este mai simpla si rapida.Ea se executa primavara si vara (mai-iulie). Se fac butasi de varfuri sau fragmente de tulpina sau pur si simplu se desprind lastarii de la baza plantei sau de pe ramificatiile mai mari. Dupa taiere, butasii nu se planteaza imediat. Ei se tin cateva zile sau saptamani intr-un loc calduros, aerisit si umbrit, pentru ca ranile facute sa se cicatrizeze (sa formeze crusta).
Dupa aceea se planteaza la circa 2 cm adancime pe substratul de nisip ceva mai grosier sau in perlit.

 La aparitia primelor radacini se face trecerea in ghivece cu pamant.
O alta metoda de inmultire a cactusilor este altoirea folosita insa numai la speciile care au un sistem radicular foarte slab si o crestere extrem de lenta.
De asemenea, la cactusi se fac o serie de altoiri decorative, in care caz este vorba de combinatii executate strict in scop ornamental (de exemplu: Peireskia cu Zigocactus, Cereus cu Echinocactus etc).
Metodele de
altoire sunt: in despicatura, in copulatie si prin alipire. Cel mai bun moment pentru altoire este vara.
Cactusii se impart in doua mari grupe: de padure si de desert.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu